Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

God her-ontdekken; God her-ontwerpen; God her-definiëren; een nieuwe versie van God!

011De Bijbel is een menselijk boek; een bundeling van menselijke getuigenissen over God. De Bijbel is geen boek van argumenten of principes. De Bijbel - maar ook de Koran - is voor de meest gelovigen geen wetenschappelijk boek, dat 'alles vertelt over de wereld en de mens, hoe de wereld is ontstaan en hoe het aan zijn einde zal komen'.  De Bijbel en de Koran zijn zo gevarieerd, dat je er voor elk standpunt argumenten uit kunt halen. De Bijbel bevat dan ook geen wegwijzers die je de richting aanwijzen. De Bijbel en de Koran zijn evenmin een verzameling van geloofswaarheden, maar vertelt over 'mensen die zoekend en worstelend God ontdekken'. Maar wat wij nog steeds niet goed beseffen, is dat de Bijbel - maar ook de Koran - niet vereerd of 'geheiligd' moet worden, maar met een open vizier gelezen moet worden.

Eén van de heiligste overtuiging van veel mensen op deze aarde is, dat het Gods Taak is om de mensen te vertellen wat ze wel en niet moeten doen; wat het beste voor ons is. En daar moeten we ons aan houden, want anders ............. Oh, wee!
Maar deze overtuiging is vals; het geeft een compleet verkeerd beeld van God. Van wie God nu werkelijk is. Realiseer je, dat de meerderheid van alle belangrijke wetten in de samenleving en bijna alle fundamentele overtuigingen van de mensheid voor het eerst zijn geformuleerd door de vroegste mystieke meesters, en daarna on-eindeloos geherfomuleerd zijn door de (godsdienstige) interpretators (Bischoppen, 325 Nicea en Constantinopel) en hun volgelingen. Deze volgelingen gaven de leerstellingen van deze mystici vervolgens aan anderen door, en zij op hun beurt weer aan anderen,015 enzovoort. Totdat er een moment kwam dat de 'oude' leerstellingen verkeerd werden geïnterpreteerd en weergeven. Maar ons grootste probleem is, dat deze (godsdienstige) leerstellingen de grondslag van de invloedrijkste religies werden! De leerstellingen sijpelden in alles door, met inbegrip van de wetgeving van landen. Denk bijvoorbeeld eens aan de sharia.
Maar ook ons beeld van God is op die manier ontstaan! Wij hebben onze menselijke gedachte geprojecteerd op God en van God een persoon - de God van Abraham - gemaakt die handelt overeenkomstig de mensen. Hij straft, oordeelt en veroordeelt. Wij geloven datgene wat de religies ons hebben voorgespiegeld; een God met twee gezichten. Een Goede God en een Slechte God! Een God die de belichaming van beide wordt voorgesteld, en de religies hebben ons wijs gemaakt dat wij naar het beeld en de gelijkenis van God zijn geschapen. 'Wij zijn kinderen van God, maar helaas met een natuurlijke aanleg voor zondigen. Het zit in ons karakter'. Deze volstrekt tegenstrijdige overtuigingen worden heilig genoemd en zijn opgenomen in de Schriften van de wereldreligies.

Maar dat eeuwenoude, gecreëerde beeld van God is vals! De heiligste overtuiging van het is Gods Taak, Gods Functie, Gods Opzet is fout! Het is de taak en opzet van God die vele wereldreligies - vele mensen - in hun verbeelding hebben gecreëerd, maar dat is niet wie God werkelijk is! Misschien was het de functie van God ooit-ooit-eens, maar zeker niet van de God die er altijd (al) was, er NU is, en Altijd zal zijn! Het is simpelweg niet de God van onze huidige opvattingen.

014Het is daarom raadzaam om een nieuw begrip te introduceren over God. Het is nú de tijd om de ontbrekende boodschap - het incomplete (culturele)verhaal - compleet te maken. De oude boodschap van alle religies was; 'wij zijn afgescheiden van God en van elkaar', de nieuwe boodschap is: 'dat jij en alle mensen één zijn met God en één met elkaar'. Dit is psychologisch en spiritueel gezien revolutionair!
De nieuwe boodschap heeft dan niet meer betrekking op de |God van Gisteren|, maar is geënt op de |God van Morgen|. Het is niet de bedoeling een 'nieuwe' God te scheppen, maar een nieuwe versie van God. Niet een 'nieuwe' God, maar een nieuw begrip van de huidige God. Een uitgebreidere versie van het begrip God! We laten onze oude denkbeeld van God varen, en gaan een nieuwe versie van God creëren. We gaan God her-definiëren, we gaan God als het ware her-scheppen, opnieuw her-benoemen! We gaan opnieuw Gods karakter en eigenschappen herontdekken, opdat we allemaal een opgefrist beeld van God krijgen.

Predikant Klaas Hendrikse: 'Neen, de God zoals die wordt beschreven op veel plaatsen in de Bijbel en zoals die leeft in de hoofden van veel mensen, die is er volgens mij gewoon niet'. Het is een beeld, dat door mensen zelf is gecreëerd in de loop der eeuwen en Gods onwaardig geworden!