Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

1.0   Inleiding                                               

afb. uittreding 1Tegenwoordig is er een grote belangstelling voor buitenlichamelijke ervaringen [BLE’s] ook wel uittreding of astrale projectie genoemd. De wetenschap echter erkent inmiddels mondjesmaat dat BLE’s bestaan, maar is driftig op zoek naar (wetenschappelijke) verklaringen. Het voornaamste twistpunt rond de buitenlichamelijke ervaringen betreft niet meer zo zeer de vraag of ze ‘echt’ voorkomen, maar veel meer hoe en in welk kader we ze moeten plaatsen. Gaat het nu om neuropsychologische verschijnselen – een afwijkend slaap-waakritme - of zijn er ook uittredingen die je alleen parapsychologisch kunt verklaren? Of zijn het allemaal hersenspinsels?
Een meer psychologische verklaring voor uittredingen is, dat ze berusten op een onbewuste projectie van voorstellingen of een wensdroom over een spirituele werkelijkheid. Opmerkelijk is wel dat die verklaringen bij voorbaat het bestaan van paranormale ervaringen tijdens een uittreding uitsluit!

2.0 Een voorbeeld van een BLE

Onder plaatselijke verdoving werd de vrouw Julia Ruopp aan haar keel geopereerd. De artsen vroegen haar om te blijven spreken en zingen, zodat ze de stembanden makkelijk konden lokaliseren. Terwijl ze dat deed, ontdekte ze plotseling tot haar verbazing dat ze zichzelf van boven af kon zien liggen en ook de groep die rond de operatietafel met haar lichaam bezig was, kon waarnemen. Ze hoorde hoe een zuster verschrikt uitriep: ‘Dokter, haar pols verdwijnt!’.

Dat zulke getuigenissen [Boek W.C. van Dam, ‘Doden sterven niet’] talrijk zijn, constateert ook de bekende onderzoekster van stervensprocessen mevrouw Elisabeth Kübler Ross. In een interview met de Chicago Tribune (okt. 1975) zegt ze: ‘De meeste patiënten vertellen dat ze een paar voet boven hun lichaam zweefden en naar de pogingen hen tot leven terug te brengen keken. Ze konden naderhand precies beschrijven wat er gebeurde, de details van wat er werd gezegd, het komen en gaan van de redders en de ooggetuigen’.

afb. uittreding 3Ook de arts Raymond A. Moody [Boek ‘Tunnel en het licht’] stelt vast dat velen horen hoe de arts de dood vaststelt. Kennelijk maakt zich ‘iets’ los van het lichaam, of we dit ‘iets’ nu ziel, geest, bewustzijn of persoon noemen wordt door vele (medische) wetenschappers in het midden gelaten. Dit ‘iets’ kan wél waarnemen, denken en voelen én draagt dus de kenmerken van persoonlijkheid, van ‘iemand’.
Men kan dus spreken van een bewustzijnsverandering die bij de dood optreedt. Pogingen van de gestorvene om artsen of familieleden iets toe te roepen, dat ze niet precies beseften wat er gebeurde en met schrik vaststelden dat het lichaam dat men op bed zag liggen het eigen lichaam was, komt vele malen voor. Men is verrast dat men dwars door mensen of deuren kan heengaan en al naar wens in een oogwenk gewichtsloos grote afstanden kan afleggen. Sommigen, maar lang niet allen, spreken over een koord, draad of lint of ketting waarmee men nog met het lichaam is verbonden en zijn zich bewust, dat wanneer deze verbinding zou breken terugkeer niet meer mogelijk is. Men zou de vergelijking kunnen trekken met de geboorte, waarbij de navelstreng nog een verbinding vormt met het moederlichaam.

3.0 Een buitenlichamelijke ervaring

Een BLE (Buitenlichamelijke ervaring) wordt vaak aangeduid als een astrale reis, reizende helderziendheid, out-of-body-experience (OBE) buitenlichamelijke ervaring of uittreding. De term uittreding, ook wel astrale projectie genoemd, wordt gebruikt als term voor een paranormaal verschijnsel waarbij het zgn. astraallichaam of ook wel ziel genoemd uit het lichaam treedt.

afb. uittreding 4Bij een BLE hebben de mensen het gevoel dat zij ‘geestelijk’ hun lichaam verlaten. De ervaring van ‘buiten je lichaam verkeren’ is dan ook niets anders dan dat de essentie van |Wie-jij-Bent| – het innerlijke of hogere zelf, de (mijn of je) ziel – het fysieke lichaam gewoon heeft verlaten. De ziel verlaat het lichaam en ‘reist’ bewust door verschillende aardse en astrale dimensies. Tijdens zo’n ‘excursie’ kan je ziel gaan en staan waar ze wil! En, op die manier kan de ziel door diverse astrale dimensies reizen zonder dat ze het fysieke lichaam en de geest ‘belast’; zij blijven beiden vertoeven op aardsniveau!
Vaak hebben de mensen die zulke ervaringen rapporteren geen herinnering aan een bewuste keuze om dit te doen. Ze kunnen het ervaren als iets ‘dat me gewoon overkomen is’. Maar …….. géén enkele activiteit van de ziel komt zonder haar keuze tot stand!

Het uittreden of ‘het buiten je lichaam verkeren’ kan in grote lijnen op vier manieren plaats hebben, te weten een bewuste uittreding, een onbewuste uittreding, spontane éénmalige uittreding en een ongecontroleerde uittreding. Onbewuste uittredingen zijn buitenlichamelijke ervaringen die niet bewust worden opgewekt door een methodische stappenplan uit te voeren. Onbewuste uittredingen treden op tijdens slaap, meditatie, diepe concentratie, narcose, gebruiken van geestverruimende middelen, soms ligt de oorzaak in ziekte vooral wanneer deze bijna fataal is. Ook kan de oorzaak liggen in grote emotionele spanningen. Het bewust uittreden kan alléén door bewuste inspanning (bijv. meditatie) tot stand gebracht worden.

4.0 Wie of wat treedt uit: de ziel of de geest?

afb. uittreding 6Bij uittreding vindt er een tijdelijke scheiding tussen het fysieke lichaam (het lichaamsbewustzijn en het gedachtevorm-bewustzijn) en de ziel (het hoger of vrij-bewustzijn) plaats: als ‘t ware een groot energiedeel of een specifiek bewustzijn(s)-(niveau) van het elektromagnetische energieveld (aura) – het lichtend of fijnstoffelijk lichaam - dat de mens omhult, gaat op ‘reis’.
De ziel kun je het allerbeste voorstellen als een totaal allesomvattend energieveld of krachtveld; als het niet-stoffelijke gedeelte waaruit de mens leeft. De ziel – het innerlijke of hogere zelf, de essentie, je intuïtie – kun je het beste vergelijken met het elektromagnetisch energieveld dat de mens omhult én doordringt! De ziel is ook vertegenwoordigd en aanwezig in het fysieke lichaam! Het is ten alle tijde de ziel – het hogere of innerlijke zelf, het vrij-bewustzijn, het ‘fijnstoffelijke lichaam’, ook wel het ‘zwevend of tweede lichaam’ genoemd – die het fysieke lichaam verlaat tijdens een uittreding [BLE] en niet de ‘geest’, het verstand of breinmassa zoals in veel literatuur wordt aangenomen of gesuggereerd!

Wanneer tijdens een droomtoestand of een uittreding het bewuste verstand (de geest) ’s nachts uitgeschakeld (!) wordt, neemt het hoger-bewuste of het hogere zelf de leiding over. Wanneer het deel dat bóven ons normale bewuste verstand ligt het overneemt, worden we niet meer geremd door angsten, hoewel de gedachten en daden van ons bewuste verstand er wel invloed op uitoefenen.
Het hoger of vrij-bewuste schijnt gewend te zijn voorbij de angstbarrière te opereren, én het begrijpt de regels van het bestaan in deze andere wereld beter.

5.0 Geestelijke vertroebeling of beïnvloeding

Johannes, Maria, Mohammed en Nostradamus hebben allemaal verschillende ervaringen laten optekenen over hun hemelse reizen, hun uittredingen, hun visioenen!

afb. uittreding 7Het meest wat we van buitenlichamelijke ervaringen weten, is afkomstig van beschrijvingen van mensen die dit slechts éénmaal of enkele malen in hun leven hebben meegemaakt. Dit brengt twee grote nadelen met zich mee. Het eerste nadeel is dat de meeste mensen geen BLE naar believen kunnen produceren. Het tweede nadeel is dat iemand die plotseling heel even in een volledig nieuwe situatie komt te verkeren, doorgaans de dingen niet zo scherp en objectief zal observeren. Hij is te opgewonden en te druk bezig al het ongewone om hem heen te verwerken. Daarom zijn de beschrijvingen die we krijgen van mensen die dit maar eens in hun leven hebben meegemaakt, erg schetsmatig en onvolledig.

‘Het is een product van je eigen verbeelding!’

Vraag Neale D. Walsch [Boek Neale D. Walsch, Derde gesprek met God]:
Hoe kan ons iets getoond worden, hoe kunnen ons tijdens zulke ervaringen dingen worden ‘onthuld’ als we alles gaandeweg zelf creëren? Mij lijkt dat de enige manier waarop ons iets onthuld kan worden, is als die dingen los van ons en niet als deel van onze eigen schepping bestaan’.

Antwoord God: ‘Niets bestaat los van jou, en alles is je eigen schepping; het is letterlijk een product van je eigen verbeelding. Je verbeeldt je bijvoorbeeld dat je het antwoord op deze vraag niet weet, en dus weet je het niet. Maar zodra je je verbeeldt dat je het wel weet, dan weet je het ook.
Je staat je zulke verbeeldingen dus toe, opdat het proces doorgang kan vinden.’

Neale: Het proces?

God: Ja, het leven. Het eeuwige proces. Op die momenten dat je ervaart hoe jij jezelf wordt ‘onthuld’ – of dat nou wat jij ‘uittredingen’ noemt zijn of dromen, of die magische wakkere momenten waarin alles kristalhelder is – gebeurt er niets anders dan dat jij je opeens ‘herinnert’. Je herinnert je wat je al – ooit eens - geschapen hebt! En, dát kunnen heel indringende herinneringen zijn. Het kan een persoonlijke inwijding zijn.afb. jezus 4
Als je eenmaal zo’n geweldige ervaring hebt gehad, kan het erg moeilijk zijn om naar het ‘echte’ leven terug te gaan alsof er niets gebeurt is. Om weer op te gaan in wat anderen de ‘werkelijkheid’ noemen, dat komt doordat jouw werkelijkheid is uitgebreid, is groter geworden. En ‘krimpen’ kan niet meer. Dat is alsof je de geest – het verstand – weer terug in de fles wilt doen en dat is onmogelijk.
En dat is waarom mensen die na z’n uittreding terugkomen of na een zogenaamde bijna-doodervaring soms zo anders lijken dan daarvoor!’

Het meest opmerkelijk van een uittreding is dat het ervaren van een BLE er meestal automatisch toe leidt, dat we onze angst voor de dood verliezen!

5.1 Het product van je eigen verbeelding?

afb. uittreding 8Iedere BLE is dus een zeer persoonlijke belevenis én ervaring; dat géén enkele BLE of bijna-doodervaring identiek aan elkaar is; dat de verslaggeving na iedere BLE of bijna-doodervaring onderhevig is aan een ‘geestelijke vertroebeling of geestelijke beïnvloeding’ – t.g.v. het eigen persoonlijk wereldbeeld, (spirituele) overtuigingen en karaktereigenschappen die tijdens een astrale reis naar boven komen ‘borrelen’ - van de persoon in kwestie is, ben ik er wel van overtuigd geraakt dat het een ‘mix’ is van datgene wat je ‘te zien en te horen krijgt’ én wat je innerlijke belevingswereld vertegenwoordigt op het moment dat je een astrale reis ondergaat. Géén eensluidende, hemelse verhalen dus!
Er zullen ongetwijfeld ‘tijds- en gedachtenoverlappingen’ plaatsvinden tijdens de overdracht van informatie van Hogere Wezens en het moment dat je weer ‘geland’ bent op aarde; je wordt na je ‘reis’ een smeltkroes van ‘nieuwe’ en ‘oude’ bevindingen én waarnemingen! Maar realiseer je, dat ‘je alleen krijgt dat te zien en te horen wat je kunt bevatten op dat unieke moment!’

Géén enkele activiteit van de ziel komt zónder zijn keuze tot stand.

Dus één van de dingen die we als eerste moeten leren beseffen is dat niets bestaat los van jou, en dat alles – let wel, alles - je eigen schepping, je eigen creatie is! Zelfs de imaginaire beelden waaraan bijvoorbeeld profeet Mohammed tijdens zijn ‘nachtelijke reizen’ werd ‘blootgesteld’, behoren tot Mohammed persoonlijke verbeeldingen, tot Mohammeds persoonlijke creaties, tot Mohammeds persoonlijke en geestelijke belevingswereld die met ‘oude’ overtuigingen zijn doorspekt! En, dit geldt naar mijn mening uiteraard ook voor de ontelbare uittredingen die Robert A. Monroe en vele anderen hebben meegemaakt!
Daarmee wil ik niet suggereren dat de astrale reizen van iemand berust op een rijke fantasie én dat hij, jij of ik daardoor een bedrieger zou zijn. Nee, integendeel. De astrale reizen door het oneindige universum behoren zeker tot je innerlijke belevingswereld en mogelijkheden, maar het is ook een (groot) deel van je eigen innerlijke creaties, een mix van oude overtuigingen én nieuw verkregen (hemelse) inzichten! Alle fysieke en visuele waarnemingen worden tijdens onze terugreis naar de aarde omgezet in termen en betekenissen die we kennen via onze vijf stoffelijke zintuigen.

‘Hoe reageert het bewuste verstand op een buitenlichamelijke ervaring?’

afb. uittreding 9Op die ‘astrale’ momenten of ‘uitstapjes’, dat je ervaart hoe jij jezelf (je eigen belevingswereld) wordt ‘onthuld’ – of dat nou wat jij ‘uittredingen’ noemt zijn of dromen, of die magische wakkere momenten waarin alles kristalhelder is - gebeurt er niets anders dan dat je je opeens ‘herinnert’. Je herinnert je tijdens een astrale reis wat je al veel eerder onbewust in de geest – ‘ooit-eens’ – zelf hebt gecreëerd. En dat kunnen heel indringende herinneringen zijn. Het kan een persoonlijke inwijding zijn, het kunnen persoonlijke opvattingen, meningen, gedachten en herinneringen zijn die tijdens een astrale reis worden (her)ontdekt en belicht. Dit is ook de plotselinge spirituele groei-ervaring die bijvoorbeeld Mohammed, Johannes, Maria, Robert A. Monroe en menig ander heeft mogen ervaren tijdens zijn hemelse reizen!

Citaten uit het boek ‘Uittredingen’ van Robert A. Monroe: ‘De geringste gedachte op een verkeerd moment, of een diepingewortelde emotie waarvan ik me niet bewust was, deed mijn reis afwijken in een richting die ermee samenhing’.
‘Je plaats van bestemming in de hemel of hel lijkt volledig vastgelegd te zijn binnen het raamwerk van je diepste constante (en wellicht onderbewuste) motivatie, gevoelens en persoonlijke drijfveren’.
‘In het algemeen lijkt het of het bewustzijn (of het geheel van de persoonlijkheid) een geleidelijk leerproces doormaakt tijdens een BLE; een aanpassing en aanvaarding van het bewuste verstand als een ondergeschikt deel van een groter geheel’.

‘Er is een probleem bij het waarnemen in de tweede staat – uittredingsstaat – dat regelmatig terugkomt. Ik doel hier op het door het verstand identificeren van personen, plaatsen en voorwerpen die tot op dat moment onbekend zijn en niet eerder waren waargenomen’.

6.0 Slot

vogel 1bIedereen is in staat om ‘astraal te reizen’! Of je nu twijfelt aan het bestaan van een ‘tweede’ of onstoffelijk lichaam – een ziel die astraal reist – of niet, ik ben van mening dat een ieder het bestaan van een astraal lichaam zelf kan ervaren als zijn verlangen ertoe maar groot genoeg is. Of iemand het al dan niet moet doen, is echter niet aan mij om te beoordelen. Maar veel van ons ontbreekt het besef, dat zij daadwerkelijk ‘nachtelijke reizen’ maken en er plezier in hebben!

Hans Zevenboom