Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

God, een hypocriet?

'Tien Geboden; de wetten van God?'
'De Wil van God of de vrije wil?'

afbeelding bos-boek6Eén van de grootste misvatting is wel de invulling van het woord 'zonde' en de betekenis die men er de afgelopen eeuwen aan heeft gegeven. Wat is nu eigenlijk het begaan van een zonde?
Eén de meest kenmerkende voorbeeld in alle religies is wel het voorbeeld seks en geld. Is (overdadig veel behoefte hebben aan) seks of geld het begaan van een zonde? Is seks 'vies', veel geld ongehoord. Seks, alleen als je getrouwd bent? Seks louter voor de voortplanting, zegt een voormalig katholiek. En ... hoe zit dat met erfzonde?

Wel, mijn mening omtrent het begaan van een 'zonde' is: 'Zonde is jezelf toestaan te worden wat je bent door de ervaringen van anderen'. Het probleem is, dat jij niet je eigen ervaring afwacht, maar de ervaring van anderen als hét 'evangelie' accepteert.
Dit blijkt het duidelijkst in onze omgang met seksualiteit. Iedereen weet dat de seksuele ervaring de meest liefde-gevende, opwindende, krachtige, stimulerende, energie-gevende, intieme, verenigende en ontspannende fysieke ervaring is, waartoe de mensen in staat zijn. Maar terwijl jij dit door eigen ervaring hebt kunnen vaststellen, heb je er toch voor gekozen de 'oudere' oordelen, opinies en ideeën over seks te accepteren!
Overtuigingen die naar voren zijn gebracht door anderen, die allen er een gevestigd belang hebben bij hoe jij denkt, hoe jij behoort te handelen overeenkomstig hun visies! Deze opinies, oordelen en ideeën staan haaks op (misschien) je eigen ervaring, maar omdat je ervoor terugdeinst je 'leraren' - de godsdienstijveraars, de theologen - ongelijk te geven, heb je jezelf er maar van overtuigd dat het jouw ervaring is die (waarschijnlijk) verkeerd is. Het resultaat is, dat je je echte waarheid over dit onderwerp verloochent, met ............. verwoestende gevolgen.

Verbazingwekkend genoeg heb je deze zelfde contradicitie om God heen geschapen. Alles wat jouw hart met betrekkking tot God ervaart, vertelt datafbeelding bos-boek7 God goed en liefdevol is. Alles wat je leraren je over God leren, vertelt je dat God 'boos' is. Je hart vertelt je, dat je van God moet houden zónder angst. Je goddienstleraren - de dominee, de pastoor, de iman - vertellen je dat je God moet vrezen, omdat Hij wraakzuchtig is. Je moet bevreesd zijn voor Gods wraak, zeggen ze. In Zijn aanwezigheid moet je beven! Je hele leven lang moet je het oordeel van de Heer vrezen. Want de Heer is streng doch rechtvaardig, zo wordt je verteld en (nog steeds) geleerd. En, vergeet niet dat God alles weet én alles ziet! Je moet daarom aan Gods Geboden gehoorzamen, want anders.............. wacht de hel en verdoemenis.

wolken3aMaar evenmin mag je logische vragen aan de godsdienstijveraars stellen, zoals: 'Indien God strikte gehoorzaamheid aan Zijn wetten verlangt, waarom heeft Hij dan de mogelijkheid geschapen dat die wetten kunnen worden overtreden?' Aha, zullen de godsdienstijveraars antwoorden, omdat God wilde dat wij over een vrije wil beschikken. Maar wat voor vrije wil is dat wanneer de keuze voor het één of het ander leidt tot verdoemenis? Hoe kun je over een vrije wil beschikken als niet jouw wil maar die van iemand anders moet geschieden?
Zij - de godsdienstijveraars en de theologen - die je dit leren, maken van God een hypocriet!

Begrijp nu eens, dat alles in Gods ogen acceptabel is. Hoe kan God immers dat wat bestaat niet accepteren?
Een ding verwerpen komt erop neer te ontkennen, dat het bestaat. Zeggen, dat iets niet oké is, komt erop neer te zeggen dat iets geen deel van God is en dat is onmogelijk! Ook seks is door God uitgevonden, bedacht en dus geschapen voor het menselijk welzijn.