Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Visualiseren. Hoe?

1. Inleiding

032In zekere zin is de uitdrukking visualisatie eigenlijk een verkeerde benaming, omdat het effect van deze techniek wordt versterkt als andere zintuigen dan het visuele in elke oefening kunnen worden opgenomen.
Visualiseren en dan met name creatief visualiseren is de techniek om met behulp van je verbeelding datgene tot stand te brengen dat je wilt in dit leven. Er is helemaal niets vreemds aan. Je maakt er eigenlijk iedere dag, elke minuut gebruik van. Het is je natuurlijke creatieve energie van de innerlijke Oerbron - van je innerlijke Zelf, de ziel die dit proces mogelijk maakt. De ziel of je hogere Zelf schept en creëert voortdurend; komt voortdurend met nieuwe ideeën en plannen om de geest (het verstand, niet de breinmassa) te activeren. Dit noemen we het scheppingsproces!

Verbeelding is dus het vermogen in je zuivere geest (de ziel) een idee of mentale afbeelding te vormen. In creactieve visualisering maak je gebruik van je verbeelding om een heldere afbeelding te vormen van iets waarvan je wilt dat het zich manifesteert. Door met grote regelmaat je te concentreren op dat idee of die afbeelding, en geeft het zodoende positieve energie tot het een feitelijke werkelijkheid wordt. Met andere woorden, totdat je werkelijk datgene bereikt waarvan je je een mentaal beeld vormde.

Je doel kan zich op elk willekeurig vlak bevinden........ fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel! Maar om gebruik te maken van het visualisatieproces is het niet nodig dat je erin gelooft. Het is niet nodig 'geloof te hebben' in de één of andere macht buiten jezelf. Het enige dat033 nodig is, dat je behoefte hebt om je kennis en ervaring te verrijken en een open instelling hebt om iets nieuws te ervaren of te ondernemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken zo vermeldt 'Psychologie Magazine', 25ste jaargang, Okt. 2006 dat proefpersonen die dagelijks een kwartiertje de spierspanning of -sterkte van hun pink trainden met bijvoorbeeld een gewichtje, na twaalf weken een vinger handen gecreëerd die 53% sterker was geworden. Maar ook de vinger van de andere groep proefpersonen die alleen in gedachten - het visualisatieproces (dus zonder een gewichtje) - trainden, werden maar liefst 35% sterker. In dat laatste geval werd niet de spier krachtiger, maar het signaal van de hersenen naar de pink. Ook dat leidt tot een sterkere spier!

2. Het is belangrijk om te ontspannen

Het is belangrijk je diep te ontspannen als je voor het eerst het visualisatieproces gaat leren. Als je lichaam en geest diep ontspannen zijn, verandert het golfpatroon van je hersenen; het wordt 'langzamer'. Dit dieper, langzamer niveau wordt het alfa-vlak genoemd. Het alfa-niveau is een zeer gezonde staat van bewustheid gebleken, omdat het zo'n ontspannend effect heeft op het lichaam en de geest.
Het is vooral goed om het creatieve visualisatieproces 's avonds vlak voor het slapengaan te doen, of 's morgens meteen na het wakker worden, omdat op die tijden lichaam en geest meestal al diep ontspannen en ontvankelijk zijn.

3. Hoe werkt het visualisatieproces?

034Wetenschappers beginnen steeds meer te ontdekken, dat het heelal in feite helemaal niet uit de één of andere materie is samengesteld. Het belangrijkste bestanddeel waarvan de wetenschappers nog weinig kennis hebben, is een soort kracht of essentie - de Ziel van God - die we energie noemen. Een kracht die alles bij elkaar houdt en alles met elkaar verbindt!
Op het niveau waarop onze fysieke zintuigen bijvoorbeeld een steen of een rots waarnemen, lijkt het dat de rots een vaste eenheid vormt en apart van andere gesteente staan. Maar op fijnere niveaus, op het niveau van de atomen en kleinere deeltjes dan atomen, zien we dat schijnbaar vaste materie bestaat uit steeds kleinere deeltjes binnenin deeltjes die uiteindelijk alleen maar pure energie blijken te zijn. En het bijzondere is, dat dit zelfde energiepatroon voor alles geldt: bomen, planten, dieren, water, lucht en ..... jij, als energiewezen en ik. Natuurkundig bezien, zijn wij allemaal energie en is alles in en om ons heen samengesteld uit energie. Denk maar eens aan je eigen elektromagnetisch energieveld. Maar het wonderbaarlijke is, dat wij allemaal deel uitmaken van één groot, oneindig energieveld zijn!

De dingen die wij als vast en apart waarnemen, zijn in werkelijkheid enkel verschillende vormen van onze essentiële energie, die aan alles eigen is. Wij zijn allen één, zelfs in een letterlijke en natuurkundige zin. De energie vibreert met verschillende graden van snelheid en heeft dus ook verschillende eigenschappen, van fijner naar dichter.
De gedachte is een betrekkelijke fijne, lichte vorm van energie en kan daarom snel en gemakkelijk veranderen in intensiteit. Materie is betrekkelijk dicht, compacte energie, en is daarom langzamer te bewegen en te veranderen. Een rots is een veel dichtere formatie, langzamer te veranderen en moeilijk aan te tasten. Toch zal de rots ook veranderen, maar voor ons niet direct waarneembaar. Misschien over honderdduizenden jaren wel, want002 de rots wordt 'aangetast' door licht en (regen)water. De rots verandert, maar wij als energiewezen ook. Kijk maar naar het lichaam als wij ouder worden.

Sommige mensen hebben tijdens het visualisatieproces - het creactief visualiseren - moeite om een mentaal beeld te 'zien' wanneer ze hun ogen sluiten en proberen te visualiseren. Maar realiseer je dat het helemaal niet nodig is om een mentaal beeld te zien. Sommige mesen zien heldere, scherpe afbeeldingen als ze hun ogen sluiten, andere menen dat ze niet echt iets zien. Het is voor hen alleen maar een soort zich iets 'indenken' of zich iets voorstellen dat ze ernaar kijken. Maar, dat is allemaal oké.

Wij maken allemaal gebruik van ons voorstellingsvermogen; het is onmogelijk om het niet te doen!

4. De wet van uitstraling en aantrekking

035Een wet van energie is: energie van een bepaalde hoedanigheid of trilling heeft de neiging energie van een overeenkomstige hoedanigheid en trilling aan te trekken. Gedachten en gevoelens hebben hun eigen magnetische lading (energie), die energie van overeenkomstige natuur aantrekt. Dit principe kunen we terugvinden in 'iemand toevallig ontmoeten' of 'zomaar dat ene boek oppikken'.

En, dat komt doordat de oorspronkelijke vorm van gedachte, het idee of het concept wordt gecreëerd door de ziel, je hogere zelf - een energielichaam of energiedeel van God. De ziel vormt het denkbeeld, de geest (gedachten en herinneringen uit alle vorige levens!; niet de breinmassa) schept, en het lichaam ervaart. Een denkbeeld vormen- scheppen - en ervaren. Wat je bedenkt, schep je. Wat je schept, ervaar je. Wat je ervaart, bedenk je. Dit noemen we het scheppingsproces waar jij permanent in betrokken bent. De hulpmiddelen bij het scheppingsproces zijn: gedachte - woord - en daad (doen, handelen).

Een kunstenaar heeft eerst een idee of een inspiratie, en schept of creëert dan pas een schilderij. Het idee is als een blauwdruk: zij schept het beeld van de vorm, die dan de natuurkundige energie manifesteert en in die en die vorm doet 'vloeien'; welke zich dan tenslotte manifesteert op het fysieke vlak. Wanneer je bijvoorbeeld voortdurend aan ziekte denkt, dan word je tenslotte ook ziek. Anders gezegd: 'wat je zaait, zal je oogsten!'

5. Vier principes voor effectieve manier van visualisering

 1. Bepaal je doel
  Neem een duidelijk besluit over datgene dat je zou willen bereiken. Kies daarom - in de beginfase - een doel waarin je heel makkelijk in kunt036 geloven, dat je gemakkelijk kunt bereiken. Op zo'n manier heb je niet te maken met teveel negatieve weerstand in jezelf.
 2. Vorm een helder beeld of idee
  Vorm je een idee of mentaal beeld van de sitautie of het ding zoals jij het precies wilt. Je moet eraan denken alsof het al bestaat, zoals jij dat wilt. Neem er zoveel details in op als je kunt.
 3. Stel je er vaak op in
  Je moet je idee of mentaal beeld vaak oproepen, niet alleen in tijden dat je rustig mediteert. Het liefst zo vaak mogelijk, maar het is belangrijk dat je niet het gevoel krijgt dat je er te hard voor streeft en dat je er te veel energie in stopt - dat zou je meer hinderen dan helpen.
 4. Besteed er alleen positieve energie aan
  Als je op je doel richt, denk dan op een positieve en bemoedigende manier aan. Spreek jezelf op een positieve manier toe: 'dat het bestaat, dat je het bereikt, of dat je het nu echt gaat bereiken'. Zie jezelf, dat je het al bereikt hebt of ontvangen hebt. Deze positieve verklaringen worden 'bevestigingen' genoemd. Probeer elke twijfel of ongeloof te elimineren. Blijf oefenen in het geloof dat het mogelijk is.
 5. Bron: Boek, 'Creatief visualiseren', Shakti Gawain of '3 minuten meditaties', David Harp

6. Drie esentiële elementen van succes

Er zijn drie elementen binnenin je, die beslissen hoe succesvol creactieve visualisatie voor je zal werken:

 1. Verlangen. Je moet echt verlangen dat te creëren dat je wenste om te visualiseren. Vraag daarom steeds: 'Is dit wat mijn hart werkelijk037 verlangde om waar te maken?'.
 2. Geloof of passie. Hoe meer je gelooft in het gekozen doel en de mogelijkheid om het te bereiken, des te zekerder zul je er in slagen. Vraag jezelf: 'Geloof ik, dat dit doel zal slagen?'. [Passie?, lees meer over 'Veranderen. Ja, Hoe?']
 3. Aanvaarding. Soms streven we een doel na zonder dat we het echt willen bereiken; we voelen ons lekkerder met het proces op zich. Vraag jezelf: 'Wil ik dit werkelijk geheel en al hebben?'
 4. Bron: Boek, 'Creatief visualiseren', Shakti Gawain of '3 minuten meditaties', David Harp.

7. De Citroenmeditatie

 1. Stel je zo duidelijk mogelijk een citroen voor. Zo geel als de zon. De dikke schil minutieus gerimpeld, een klein beetje olie-achtig als je hem aanraakt.
 2. Druk je vingernagel in de schil en zie een heel dun straaltje citrus-olie de lucht in spuiten.005
 3. Haal er een stukje schil af om de witte vezels bloot te leggen, die het sap bedekken.
 4. Je ruikt de wrange geur als je diep in de citroen bijt en het zuur ervan proeft. Het speeksel komt spontaan in je mond opzetten.
 5. Als je de citroen duidelijk voor de geest kon halen, zou je waarschijnlijk nu al kwijlen vóórdat je je had voorgesteld dat je erin zou bijten. En dat is waar deze 'geest-lichaam' oefening om gaat!

8. Visualisatieproces; het Aarden
'De energieën doen stromen'

Het doel van deze visualisatieoefening is je energie te doen laten stromen in je fysieke lichaam, eventueel je energieblokkades op te ruimen en je stevig verbonden te voelen met de aarde. De oefening houd je in evenwicht tussen de kosmische energie en de aard-energie.

Methode:

 1. Ga ga makkelijk zitten - rechtop zitten, - het liefst op een stoel met een rechte rugleuning.038
 2. Sluit je ogen, adem langzaam en diep, terwijl je terugtelt van tien naar één. Herhaal het terugtellen enkele malen tot je je diep ontspannen voelt.
 3. Verbeeld je nu dat er een lange koord onder aan je ruggengraad (staartbeen-chakra) is bevestigd, dat door de vloer omlaag loopt en in de aarde verdwijnt. Dit wordt het 'aardekoord' genoemd.
 4. Visualiseer of verbeeld je nu dat de energie van de aarde naar boven stroomt door het koord én via de beide voeten.
 5. Verbeeld je dat de aarde-energie-stroom omhoog stroomt door alle delen van je lichaam, en door de kruin van je hoofd weer naar buiten stroomt.
 6. Stel je dit proces voor dat je echt de stroom door je lichaam voelt gaan.
 7. Verbeeld je nu dat de energie van de kosmos binnenstroomt door de kruin van je hoofd.
 8. Deze kosmische energie stroomt door je hele lichaam en gaat via het aardekoord én je voeten de aarde in.
 9. Voel deze beide stromen in tegengestelde richtingen gaan en zich op den duur gaan vermengen in je lichaam. Je lichaam ervaart, dat als zijn in evenwicht! Het in balans zijn!

9. Visualisatieproces: Het openen van chakra-knooppunt
'Het openen van een energiecentrum; een chakra'

Methode:

 1. Ga gemakkeljk zitten - rechtop op een stoel met een rechte rugleuning. Handen losjes in de schoot.
 2. Sluit je ogen, ontspan je en adem rustig, diep en langzaam.
 3. Visualiseer of verbeeld je, dat de kruin van je hoofd omgeven wordt door een gloeiende kristallenbol van goud-wit-licht. Kijk met gesloten039 ogen - de geestesogen - naar het vlak tussen de beide ogen.
 4. Adem diep en langzaam vijf keer in en uit, waarbij je alle aandacht vestigt op de lichtgevende bol en hem voelt stralen vanaf de kruin van je hoofd.
 5. Pak nu denkbeeldig deze kristallen bol zachtjes beet en verplaats deze lichtgevende kristallenbol naar je keel (schildklier - keelchakra).
 6. Verbeeld je weer dat er een goud-wit-licht de bol uitstroomt vanuit de omgeving van je keel.
 7. Adem vijf keer in en uit, terwijl je aandacht blijft gevestigd op de lichtgevende kristallen bol. Gesloten ogen.
 8. Laat je aandacht nu omlaagglijden naar het centrum van je borst; de hartstreek, de hart-chakra.
 9. Verbeeld je in, dat het goud-witte-licht uitstraalt vanuit het centrum van je borst; de hartchakra.
 10. Adem weer vijf maal diep in en uit, terwijl je voelt hoe de energie zich steeds meer uitbreidt. Je zult tijdens deze oefening een intense warmte kunnen voelen in je borststreek.
 11. Op dezelfde wijze kun je nu alle chakra-knooppunten (buikchakra, heiligbeenchakra, staartbeenchakra, etc.) bereiken door steeds de lichtgevende energiebol te laten zakken of te verplaatsen. Naar boven of naar beneden, wat je maar wilt!
 12. Verbeeld je nu dat alle plaatselijke lichtbollen op de chakra-knooppunten tegelijk gaan gloeien, zodat je lichaam als één lichtgevende snoer met lichtbollen energie uitstralen.
 13. Adem diep in, en verbeeld je bij het uitademen dat de kosmische energie omlaag stroomt lang de wervelkolom, langs je beide bovenbenen en041 voeten de aarde instroomt. Tijdens deze oefening kun je het beste het telsysteem ('1-4-2'- ademhalingssysteem)  toepassen.
 14. Als je inademt, voel dan hoe de aard-energie omhoog stroomt langs de voeten, de benen, langs je rug naar je kruin toe......... naar buiten toe. Pas ook hier het telsysteem ('1-4-2'-systeem) toe!
 15. Laat deze energiestroombeweging - omlaag en weer omhoog - drie of meerdere malen rondgaan.
 16. Verbeeld je nu, dat je hele lichaam een fontein van licht uitstraalt, vanaf je kruin tot je voeten.
 17. Probeer dit proces zo levendig mogelijk te maken ...... als mogelijk is!

10. Visualisatieproces: In contact komen met je hogere Zelf

043Hierbij denk ik aan het krijgen van contact met de bron; het God-gelijke wezen dat binnen in je woont, de ziel. Het contact met je hogere zelf wordt gekarakteriseerd door een gevoel van weten en zekerheid, van innerlijke kracht, van liefde en wijsheid ... van gelukzaligheid, warmte en geborgenheid!

Wij hebben allemaal wel eens een dergelijke ervaring ondergaan 'in staat zijn om bergen te verzetten', 'uitbundige vrolijkheid', het innerlijke gevoel (let vooral op het woordje voelen) dat je tot alles in staat bent.
Wanneer je voor het eerst bwust wordt van het ervaren van je hogere zelf, zul je merken dat het tameljk sporadisch komt en weer gaat. Dit is een natuurlijk onderdeel van het 'contact'-proces. De verbinding tussen je persoonlijkheid - de geest - en je hogere zelf moet nog geactiveerd en 'verankerd' worden. Wanneer je je persoonlijkheid (ego) gedurende de meditaties tot rust brengt, open je het kanaal waardoor hogere wijsheid en leiding door je intuïtieve zuivere geest tot je zal komen.

Methode:

 1. Ga zitten in een gemakkelijke houding - het liefst in een stoel met een rechte rugleuning.040
 2. Plaats beide voeten stevig op de grond.
 3. Doe enkele ontspanningsoefenningen; ademhalingsoefeningen die je goedbevallen.
 4. Ontspan je volkomen. Laat alle spanningen uit je lichaam en geest weglopen. Haal diep en langzaam adem. Ontspan je steeds dieper en dieper.
 5. Houd nu beide handen boven je hoofd en vorm een mentaal beeld van een kristallen bol boven je hoofd.
 6. Vul deze kristallen bol middels de kracht van het denken nu met zonlicht (goud-wit-licht), dat warmte en helder licht uitstraalt.
 7. Pak de bol nu met beide handen zachtjes beet en laat de bol langzaam zakken tot in je hoofd; de middenhersenen - ooghoogte. Voel nu hoe de warmte en het stralende licht zich verspreidt door alle hersendelen, en hoe alle hersencellen met goddelijk licht gevuld worden.
 8. Laat deze goddelijke energie enige tijd 'gloeien'; schijnen.
 9. Pak opnieuw de kristallen bol beet en laat deze langzaam zakken tot op hartniveau; hartchakra-niveau.
 10. Voel hoe de warmte en het goddelijke licht zich verspreidt en groeit met de minuut - hoe het steeds verder uit je hartstreek naar buiten schijnt, totdat je als een gouden zon bent die liefdesenergie op alles en iedereen om je heen uitstraalt.
 11. Zeg zachtjes tegen jezelf: 'Goddelijk licht en goddelijke liefde stromen door mij heen en stralen van mij uit naar alles rondom mij'.
 12. Herhaal dit steeds weer tegen jezelf, totdat je een sterk gevoel hebt van je eigen geestelijke energie dat je uitstraalt. Je voelt je in balans, gelukkig en evenwichtig.
 13. Maak nu gebruik van een bevestiging van je eigen kracht, je eigen creatieve vermogen door bijvoorbeeld te zeggen: 'Ik ben vervuld van goddelik licht en creatieve energie'. Of ... 'Nu werkt God door mij'.