Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Het '1-4-2'- systeem

027Gewoonlijk denken we niet zo veel na over onze ademhaling omdat het op een natuurlijke wijze verloopt. Maar de manier van ademhalenkaneen opmerkelijk effect op onze gezondheid hebben.
Veel mensen hebben een verkeerd gevoel voor ademhalen. Dit dient weliswaar een automatisch proces te zijn, maar velen zijn dat natuurlijke gevoel kwijtgeraakt met als gevolg een te oppervlakkig, onvolledig ademhalingsproces. Het onvolledig ademhalen kan leiden tot vele klachten, van migraine, nekklachten, verkoudheid, bronchitis tot zelfs emotionele klachten.

Onze ademhaling staat in verband met emoties. Wanneer we opgewonden of bang zijn, ademen ze sneller en als we rustiger zijn, is onze ademhaling dat ook. Bij het 'verminderen of elimineren' van angsten en emoties ligt de nadruk op het belang van de ademhaling als essentiële schakel die lichaam, geest en emoties met elkaar verbindt. Dit zijn enkel redenen om goed te leren ademen.

1. Doel van het beheersen van ademhalen:

 1. De ademhaling en de bloedsomloop waarborgen een zuurstofoverdracht aan alle cellen.029
 2. Ademhalingsoefeningen helpen de spierspanning (stress) te verminderen en de geest te ontspannen.
 3. De zuurstof dient ook controle en versterking uit te oefenen op het zgn. lymfesysteem (regulatie weefselvocht).
 4. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat de triljoenen cellen via het bloedcirculatieproces worden voorzien van de kosmische energieën.
 5. en niet op de laatste plaats zorgen ademhalingsoefeningen voor het opruimen van het hinderlijke slijm, waardoor luchtwegen vrij gemaakt worden van irritatie, verstoppingen welke kunnen leiden tot bronchitis, emfyseem, migraine, e.d.

2. Basismethode; ademhaling-tellenmeditatie

 1. Begin deze meditatie als je gemakkelijk zit op een rustige plaats, rug recht, voeten plat op de grond, handen in de schoot.
 2. Tel in gedachten elke ademhaling: 'Inademen..... één, inademen..... twee, inademen..... drie, inademen.... vier', en begin dan weer opnieuw met 'inademen..... één', etc. etc.

3. Het '1-4-2'-ademmhalingssysteem

1e fase: het 1-1 systeem

 1. Inademen door je neus gedurende 1 seconde
 2. Uitademen door je mond gedurende 1 seconde. Het uitblazen geschiedt door de lippen de 'trechtervorm' aan te laten nemem (zg. tuitende lippen)

2e fase: het 1-2 systeem029

 1. Haal diep adem in gedurende 1 seconde, waarbij je de uitademing meer dan 2 keer zo lang laat duren (2 seconden) als de inademing.
 2. Adem de lucht in door je neus, maar adem uit door je mond waarbij je lippen de 'trechtervorm' aannemen.
 3. 'Voer' het systeem op door bijvoorbeeld 4 seconden in te ademen en 8 seconden uit te ademen.

3e fase: 1-4-2 systeem

 1. Inademen gedurende 1 seconde, geconcentreerd
 2. Adem nu vasthouden in plaats van uit te blazen, gedurende 4 seconden
 3. Daarna een constante en regelmatige energiestroom van adem uitblazen gedurende slechts 2 seconden.

De bedoeling is dat het systeem uitgebreid wordt naar bijvoorbeeld een inademen, vasthouden en een uitblaasperiode van een langere ademcyclus. Neem bijvoorbeeld inademen van 4 seconden, vasthouden van de adem gedurende 16 seconden en uitblazen van 8 seconden.
Het systeem zorgt uiteindelijk voor een overweldigende rust en een goede geaardheid!