Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Aarden en centreren

1. Wat is aarden of gronden?

Aarden of gronden is het contactgevoel tussen je voeten en de aarde. Aarden is het verbinden van je lichaam met de oneindige energie van de aarde! Door contact te maken met de aarde - het liefst blootsvoets - stroomt de natuurlijke helende aard-energie je lichaam binnen.
Aarden of gronden is één van de meest natuurlijke en veiligste dingen die je zélf kunt doen. Veel spirituele leraren hebben decennia lang over de 'helende kracht van de aarde' verteld.

008Het centreren van het lichaam duidt op het vinden én het vasthouden van het centrum of het zwaartepunt van het lichaam. Het niet zichtbare zwaartepunt of het centrumpunt dient enkele centimeters onder de navel te liggen.
Om je een beter indruk van dit centreerpunt of centrumpunt van je lichaam te geven: als je bijvoorbeeld door je knieën zakt, dan ligt het zwaarte - of centreerpunt dichter bij de aarde, waardoor je beter geaard bent! Heb je een enorme 'bierbuik', dan ligt het zwaartepunt enkele tientallen centimeters vóór de wervelkolom; je hebt de neiging om voorover te vallen. Vrouwen met hoge hakken hebben daarentegen het zwaartepunt 'verhoogd'. Het centrumpunt van het fysieke lichaam is verder van de aarde verwijderd. Je voelt je minder in balans en hebt meer evenwichstproblemen tijdens het lopen, dan gebruikelijk!

2. Wat betekent dat voor jou, aarden?

Misschien wel het verschil tussen je goed en minder goed voelen, tussen weinig en veel energie, tussen goed slapen en slecht slapen. Als iemand dus in het centrumpunt of zwaartepunt goed gecentreerd is en je bent bovendien goed geaard, dan wordt er gezegd dat hij of zij zowel psychologisch en lichamelijk in balans is. Sommige mensen voelen dit aan als een warme, tintelende en prettige rustgevende ervaring in zowel handen als voeten, maar ook in het hele lichaam. Dus warme handen, warme voeten én een ontspannen lichaam.

Aarden is preventieve geneeskunde! Aarden helpt ons om een goede gezondheid te behouden!

3. Wat gebeurt er?

Je lichaam wordt tijdens het verblijf hier op aarde t.g.v. negatieve invloeden van elektromagnetische stralingen - uitgezonden door radars, computers, lampen, mobiele telefoons, zendmasten en microgolven e.d. - 'vervuild' met negatief geladen vrije elektronen. Het ons wel bekende elektro-smog effect, dat een enorm negatief effect heeft op alle cellen!
011Het effect hiervan zal zijn, dat je lichaam op den duur hetzelfde elektrische energieniveau, of potentiaal, krijgt als je direct omgeving. Maar wat nog veel erger is en dus meer gezondheidsrisico's met zich meebrengt, is dat er een 'aanslag' op het immuunsysteem van het fysieke lichaam wordt gepleegd. Als er bijvoorbeeld ergens een gezondheidsprobleem - een ontsteking - in het lichaam wordt gesignaleerd, dan snellen witte bloedcellen en andere speciale cellen naar die plek, als een eerste respons. Sommige van die cellen geven dan vrije radicalen af. Die vrije radicalen helpen bij het afbreken van de binnendringende micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels, etc.) en het beschadigde weefsel of orgaan. Vrije radicalen zijn positief geladen moleculen die altijd op zoek zijn naar vrije elektronen. Normaal halen ze deze ontbrekende elektronen weg bij de 'binnendringers' en het beschadigde weefsel. Zo doden zij op hun manier deze ongewenste 'gasten' of breken de beschadigde cellen af die daarna afgevoerd kunnen worden.

De aarde heeft daarentegen een overvloed aan vrije elektronen. Aarden is dan ook de uitgelezen manier om ons lichaam in de behoefte van vrije elektronen te voorzien. Eén van de belangrijkste gevolgen van aarden of gronden is dan ook, dat er vrije elektronen ons lichaam binnen stromen die nadien de vrije radicalen neutraliseren.
Als dit optimaal gebeurt, zullen de vrije radicalen niet meer gezond weefsel aantasten. Op die manier - door goed te aarden en te centreren - kunnen we het immuunsysteem versterken en zo de vicieuze cirkel van ziek-zijn doorbreken. We nemen de oorzaak van vele ontstekingen weg en het lichaam krijgt de gelegenheid om zich te herstellen.

Wat velen zich niet realiseren is wel het negatieve effect van het niet-geaard zijn voor het aura-veld. Niet-geaard-zijn kan drastische gevolgen012 hebben voor de oorspronkelijke trillingsfrequentie van je elektromagnetisch energieveld of aura-veld. Deze trillingsfrequentie wordt door het niet-goed geaard zijn verlaagd, omdat er geen of onvoldoende doorstroming van kosmische energieën plaatsvindt. De chakra-knooppunten in het fysieke lichaam - vooral in het lagere deel van het lichaam - worden daardoor onvoldoende 'gevoed' met kosmische energieën, wat uiteindelijk kan leiden tot energie-blokkades ('verzuring') in het lichaam.
Een ongewenst en ongezonde situatie dus! Want het niet-geaard zijn leidt dan ook vaak tot veel hedendaagse ziekten en chronische pijnen.

Goed geaard-zijn, duidt dus op een constante stroom van kosmische energieën, die door je kruin, langs je ruggenwervel, je beide benen en je voeten zo de aarde vrij kan instromen. Alle chakra-knooppunten die zich in het lichaam bevinden en op één lijn liggen (dus gecentreerd zijn) worden dan geactiveerd door de kosmische energiestroom. Je bent dan optimal verbonden met de aarde; 'niet met je hoofd in de wolken' of 'zweverig in de lucht'.

4. De positieve effecten van geaard-zijn

Uit ruim 10 jaar wetenschappeljk onderzoek en ervaringen van vele duizenden mensen over de hele wereld blijkt, dat aarden de volgende voordelen heeft:

 1. vermindert de oorzaak van ontstekingen en vermindert of elimineert de symptomen van veel ontsteking gerelateerde ziekten en kwalen;
 2. vermindert of elimineert chronische pijn;
 3. verbetert je slaap;
 4. vermindert of stopt het snurken;013
 5. verhoogt het energieniveau;
 6. vermindert spanning en stress in het lichaam door het tot rust brengen van het zenuwstelsel en de stress-hormonen;
 7. verbetert het immuunsysteem;
 8. verdunt het bloed, verbetert de bloeddruk en de doorstroming;
 9. verlicht spierpijn en hoofdpijn;
 10. versnelt het helingsproces bij ziekte;
 11. versnelt herstel na intensieve sport en bij sportblessures;
 12. beschermt het lichaam tegen mogelijke gezondheidsproblemen door elektromagnetische straling;
 13. normaliseert het bioritme van het lichaam;
 14. verlicht de symptomen rondom menstruatie en de overgang;
 15. vermindert of elimineert jet-lag;
 16. vertraagt het verouderingsproces;
 17. Bron: Clint Ober, boekje 'Earthing'.

5. Enkele eenvoudige aardingsmethoden

a. Tenen-samentrek-methode014
b. Wandelen
c. Hak-teen-methode of Hiel-teen-methode
d. De Ski-houding
e. Diverse specifieke ademhalingsoefeningen
f. Een vibratie-oefening
g. Balans-Zitmeditatie

Ad A. 'Tenen-samentrek-methode'

 1. Deze oefening kun je zittend of staand uitvoeren.
 2. Start door alle tenen van de linkervoet gelijktijdig samen te trekken. Tel tot 7 seconden om daarna de tenen weer te ontspannen. De spanning in de tenen los te laten.
 3. Doe dit op dezelfde manier met de tenen van de rechtervoet.
 4. Oefen gedurende 3 minuten.
 5. Eventueel kun je deze praktische oefening gelijktijdig uitvoeren met het aanspannen van je kuitspieren; één voor één. Eerst de linker tenen + linker kuitspier, daarna de rechter tenen + rechter kuitspier samentrekken en daarna te ontspannen.
 6. Eventueel kun je deze oefening ook combineren met een ademhalingsoefening; in- en uitademen.
 7. Tijdens het ontspannen van de spieren de adem geconcentreerde en langzaam uitblazen.

Ad B. Wandelen

 1. Voeten gericht 'neerzetten' door bewust je aandacht richten op zowel de linkervoet als de rechtervoet tijdens het wandelen.017
 2. Armen langs het lichaam zwaaien; in cadans met de beenbewegingen. Het bekende marcheren; linkerarm omhoog zwaaien en gelijktijdig de rechterbeen omhoog brengen.
 3. De voeten op de grond als het ware 'afrollen'. Probeer dit 'afrol-proces' tijdens het wandelen goed voor te stellen. Dus gericht je aandacht vestigen op dit 'afrol-proces' van je voet(en); links en rechts.

Ad C. 'Hak-teen-methode'

 1. Ga rechtop staan, armen losjes langs het lichaam.
 2. Probeer gelijktijdig op beide hakken te staan, eventueel te balanceren gedurende enkele seconden.
 3. Daarna ga je als het ware je voeten 'afrollen' en je komt nu op de bal van je voeten terecht. Je staat nu als het ware op je tenen.
 4. Voer dit 'afrol-proces (hak-teen) nu versneld uit.
 5. Oefen gedurende enkele minuten.

Ad D. 'Ski-houding'

 1. Voeten ongeveer 20 centimeter uit elkaar geplaatst.015
 2. Tenen iets naar binnen gedraaid.
 3. Daarna iets door je knieën zakken.
 4. Armen losjes - gelijktijdig - langs je lichaam zwaaien, gedurende 1 á 2 minuten.
 5. Nu - in deze ski-houding - zachtjes heen en weer wiebelen; het zgn. 'waggelen'.
 6. Tijdens het waggelen de ene keer wat langer op de linker been staan - meer druk op de linker voet uitoefenen-, en dan weer wat langer op de rechter been blijven staan. Je voelt de spierspanning in het onder- en bovenbeen. Eventueel span je de spieren van het onderbeen en het bovenbeen nog een keertje extra aan.
 7. Als slot ga je op één been staan - ongeacht welke. Controleer nu of je langdurig (min. 30 sec.) - zonder om te vallen - op één been kunt blijven staan zonder je ergens aan vast te hoeven houden. Op één been staan wordt ook wel de 'ooievaarsstand' genoemd; een snelle controle methode. Kijken of je goed geaard bent! Kun je gemakkelijk je evenwicht bewaren, ja of nee?

Ad. F. Vibratieoefening om te aarden

 1. Je kunt je lichaam laten vibreren door het in een spanningspositie te brengen, die onwillekeurig spiertrillingen veroorzaken. Hierdoor gaat de energie beter stromen en worden mogelijke (chakra)blokkades opgeheven.
 2. Ga staan met de voeten plat op de grond; ongeveer 40 cm uit elkaar.016
 3. Adem op een normale manier uit, terwijl je langzaam omlaag zakt door je knieën.
 4. Adem in terwijl je omhoog komt.
 5. Buig zover mogelijk je knieën; ga door tot je benen moe beginnen te worden. Ga net zolang door tot beide benen onwillekeurig beginnen te trillen.
 6. Laat nu de vibratie tot in je bovenbenen en je bekken doordringen. Laat je bekkengebied goed vibreren om de aarde-energie beter door de eerste en tweede chakra's te laten stromen.
 7. Lukt dat niet, dan kun je ook vibratie teweegbrengen door snel met je hielen op en neer te bewegen; de hak-teen-methode toe te passen.
 8. Als de vibratie in je onderbuik - bekkenstreek - blijft vibreren, kun je doorgaan en het hele lichaam laten (mee)trillen. Vibreren leidt tot warmtegevoel in de buikstreek.
 9. Als je de slag eenmaal te pakken hebt en voelt hoe het werkt, kun je voor elk deel van je lichaam vibratie-oefeningen bedenken die de energiestroom stimuleert.

Ad. G. Balans-Zitmeditatie

 1. Ga gedurende 10 minuten in een gemakkelijke meditatiehouding zitten; kleermakerszit of op een stoel met een rechte rugleuning. Zorg dat je rug recht blijft gedurende deze oefening.
 2. Kies de volgende mantra; 'Wees stil en weet dat ik een god ben'.
 3. Houd je aandacht bij deze mantra. Als je gedachten afdwalen roep je ze weer tot de orde.