Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

 

 Veranderen? Ja, hoe?

007De kern van het veranderingsproces is, leren kijken naar de dingen op een manier zoals je nog nooit naar ze gekeken hebt. Als jij je voor de buitenwereld openstelt, als jij je in en door de buitenwereld beweegt, houd dan je bewustzijn gespitst op alles om je heen. Maak van elk moment een meditatie. Kijk naar het patroon in de stoep, de bladeren aan de boom, de bloemblaadjes, de gezichten in de menigte. Oefen je om in alle dingen jezelf te zien.
Herken gewoon jezelf erin. Vraag je niet af wat je daar doet of hoe je daar komt of hoe het mogelijk is dat je daar bent; zie je Zelf daar. Noem jezelf ook zo. Zeg niet: 'Daar, ware het niet bij de genade Gods, ga ik'. Zeg liever: 'Daar, bij de genade Gods, ga ik!'
'En daar ga ik ook, als dakloze zonder geld. En daar ga ik ook, als een bloem in het veld. En daar ga ik ook, als een dominante echtgenoot, als een dictator die mijn volk onderdrukt, als ...........'

Oefening: De weg naar 'binnenin'

De klassieke weg naar de rust is die van de meditatie. De christelijke meditatie, die sinds de derde eeuw wordt beoefend, combineert het ritme van de ademhaling met een woord.
We kunnen bijvoorbeeld bij het inademen bij onszelf zeggen: 'Zie' en bij het uitademen 'Ik ben met je'. Dit is een belofte die God doet bij de profeet Jesaja.
Je hoeft bij deze meditatie je absoluut niet te concentreren! Je spreekt de belofte bij alle gedachten en gevoelens die opkomen uit.

Methode of stappenplan:

I. Helder worden in de wijze waarop je nú denkt:

 1. Ga eerst naar je hoogste gedachte over jezelf;008
 2. Stel je voor wie je zou zijn als je iedere dag volgens die gedachte probeert te leven;
 3. Stel je voor wat je zou denken, doen en zeggen en hoe je zou reageren op wat anderen doen en zeggen;
 4. Denk dus na over wie je wilt zijn, wat je wilt doen en hoe je het wilt hebben;
 5. Begin dan direct ermee je voor te stellen hoe je wilt, dat je leven moet zijn en probeer je daarin te verplaatsen;
 6. Vraag: zie je enig verschil tussen die projectie en wat je nu denkt, zegt en doet?
 7. Nu je de verschillen hebt gezien tussen |Wie-je-bent| en |Wie-je-zou-willen-zijn|, moet je bewust je gedachten, woorden en daden beginnen aan te passen aan je meest verheven visie over jezelf.
  Dat vergt een enorme mentale en fysieke inspanning. Behalve een constant toezicht over al je gedachten, woorden en daden, brengt het onophoudelijk maken van bewuste keuzes mee.

II. Breng je gedachten onder controle:

 1. Denk dan aan niets anders.
 2. Ga alle gedachten, woorden en daden na die hiermee niet harmoniëren. Neem hier afstand van.
 3. Stel geen andere mogelijkheden voor. Verwerp alle negatieve gedachten. Bevrijd je van pessimisme. Laat alle twijfels los. Wijs je angsten af.
 4. Breng je verstand (de geest!) de discipline bij vast te houden aan het oorspronkelijke plan.

III. Gedachten zijn stabiel en volkomen duidelijk voor je:

 1. Begin deze unieke gedachten uit te spreken als een waarheid.
 2. Spreek en bekrachtig de nieuwe waarheid met de zin: 'Ik ben ..........'. Bijvoorbeeld: 'Ik ben de allergrootste creatieve kracht in dit Universum'.

IV. Het scheppingsproces

 1. Het scheppingsproces vindt plaats op drie niveaus, te weten op lichaam-, geest-, en zielenniveau. De hulpmiddelen voor het scheppen zijn: gedachte, woord en daad. Het is onmogelijk over iets te denken en te spreken of om iets te doen, waarin je niet werkelijk gelooft! Het scheppingsproces moet dan ook het absolute geloof inhouden!

V. Met zekerheid weten

 1. Met zekerheid weten is het absolute geloof! Dit gaat verder dan hoop.

VI. Dankbaarheid vòòraf

 1. Dankbaarheid vooraf is het meesterschap van het scheppingsproces.

VII. Passie

 1. Passie is de motor van het scheppingsproces. Celebreer en geniet van alles, dat je schept en hebt geschapen. Een deel ervan verwerpen is als een deel van jezelf verwerpen. Iets veroordelen, is jezelf veroordelen!

010Het hele proces is een intensieve aanzet tot bewustwording. Wat je zult merken als je deze uitdaging aangaat, dat je je halve leven onbewust hebt doorgebracht. Dat wil niet zeggen niet op een bewust niveau van wat je kiest aangaande je gedachten, woorden en daden tot je de werking daarvan ervaart.
Het is een uitdaging waartoe je ziel je vanaf het begin der tijden heeft opgeroepen! Zorg er dan voor dat je er daadwerkelijk bewust voor kiest om te willen veranderen. Zodra je bewust hebt gekozen, verander je het idee bijvoorbeeld over het leven of over het gesignaleerde, hedendaagse probleem. Denk, spreek en handel dan als een kind van God!
Verander, verander nu het (nog) kan!