Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

De 'vorm en de inhoud' van de chakra's worden grotendeels bepaald door de handelingen die wij in het dagelijks leven steeds opnieuw herhalen. Hierbij spelen de programmering en de cultuur waarin we geboren zijn, onze fysieke gesteldheid en informatie uit vorige levens een belangrijke rol.

afb.16Door observering en interpretaties van de chakra's kan een belangrijke verklaring worden gegeven voor ons uiteindelijk gedrag! Gedrag wordt namelijk bepaald door onze overtuigingen; gedachte achter de gedachte, de kerngedachte. Evenals een horoscoop onthullen deze patronen de karaktertrekken die aan onze persoonlijkheid ten grondslag liggen, maar niets hiervan ligt ooit absoluut vast. Maar door onze constante betrokkenheid met de buitenwereld hebben de patronen van de chakra's de neiging zich steeds opnieuw te herhalen. Vandaar het idee van karma (patronen die door handelingen ontstaan), waarin de Hindoe-gedachte is dat het functioneren van onze chakra's én ons lot ten nauwste met elkaar verbonden zijn. De kans is volgens deze gedachte (heel) groot dat we in de zich steeds herhalende patronen van één van onze chakra's gevangen raken. We komen dan vast te zitten in een patroon dat ons op een specifiek niveau - bijv. stagnatie van het innerlijke groeiproces van de ziel of stagnatie van de ontwikkeling van een deficiënte chakra - gevangen houdt.
Dit 'vastzitten' kan verband houden met een relatie, met werk, geloof, overtuiging of met een gewoonte maar in de meeste gevallen gaat het simpelweg om een manier van denken; een vast denkpatroon of een overtuiging! Dit 'vastzitten' kan verband houden met zowel het te veel als het te weinig ontwikkeld zijn van een chakra. Als echter bovengenoemde patronen wel een heilzame uitwerking hebben, dan kunnen ze onze groei bevorderen en uit ons gevangen-zijn bevrijden.

De chakra's worden in verband gebracht met de zeven kenmerkende bewustzijnsniveaus; de zeven (meest bekende) hoofdchakra's gelokaliseerd in ons fysiek lichaam. Zodra een chakra opengaat, worden we ons ook méér bewust van het bewustzijnsniveu dat met die chakra in verband wordt gebracht. Deze energiecentra of bewustzijnsniveaus kunnen met sleutelwoorden of beter gezegd met grove aanduidingen worden aangeduid. Vandaar dat we vanuit psychologische oogpunt kunnen stellen, dat de chakra's overeenkomen met de belangrijkste levensgebieden: overleven, emoties en seksualiteit, wilskracht en de metabolische energie, liefde, communicatie en creativiteit, intuïtie en verbeeldingskracht en spiritualiteit!

We kunnen een chakra óók beschouwen als een psychische computerschijf die specifieke programma's bevat over hoe we verschillende aspecten van ons leven aanpakken. Deze computerschijven zijn aangesloten op de 'hardware' van ons fijnstoffelijk of subtiel lichaam (beter omschreven als de ziel)afb.18 en worden door het 'besturingssysteem van ons bewustzijn' (de geest = informatie; energie bestaande uit gedachten en herinneringen) gelezen. De onderste chakra bevat bijvoorbeeld ons 'overlevingsprogramma', zoals welke voedingsgewoonten het best bij ons passen, wanneer we lichamelijke beweging of slaap nodig hebben, en hoe we ons zelf moeten verzorgen wanneer we ziek zijn. De tweede chakra bevat ons programma over seksualiteit en gevoelens - hoe we omgaan met emotionele zaken, onze seksuele gerichtheid en voorkeuren.
Besef, dat we allemaal een iets verschillend model hardware met een eigen programmeertaal én een uniek besturingssysteem hebben. We werken met de chakra's om computervirussen uit de programma's te krijgen en het hele systeem 'gesmeerd' te laten lopen; vrij van emotionele virussen!

Tezamen vormen de hoofdchakra's de belangrijkste bestanddelen van ons bewustzijn! Hoewel we meerdere hoofdchakra's (12 stuks in en rond het fysieke lichaam) én kleinere chakra's (totaal 21 stuks) kennen, gaat onze belangstelling uit naar die chakra's die ons bewustzijn in zeer grote mate bepalen. Ziekte wordt namelijk veroorzaakt, doordat het energiesysteem niet in evenwicht is of wanneer de Kosmische Energiestroom geblokkeerd of verstopt zit. Met andere woorden een gebrek aan doorstroming in de energiehuishouding leidt ten slotte tot ziekte.
Vergeet tevens niet, dat elk van onze vijf zintuigen in verband staan met een chakra. De tastzin, het gewaarworden, is verbonden met het eerste chakra; horen, ruiken en proeven met de vijfde (keel)chakra; zien met de zesde (oog)chakra.