Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

De ziel kun je ervaren op onverwachte momenten: als je opeens op een afgelegen pleintje met oeroude bomen staat of als je op vakantie een zanger ontmoet die langs de weg een liedje voor je zingt. Of als je in een intiem gesprek die toon en essentie weet te raken waar het je eigenlijk om gaat.

149Stilte, meditatie, de natuur, dromen, rituele schoonheid, muziek, creativiteit, poëzie, de rijke bronnen van de kunst en religie worden vaak genoemd als ingrediënten die je ziel voeden of met haar in contact brengen. Waar het om gaat, is dat je je leert afstemmen op je ziel, op haar behoeften, op dat wat binnenin je leeft. Dus, dat je meer aandacht aan de diepere bronnen in jezelf besteedt dan aan het actief en dwingende bezig zijn met de planning van je leven.
Bezieling is er niet als een soort constante, maar iets dat zich laat voeden als je je ziel voelt, koestert en voldoende uitdaagt. En dat kan elke moment weer opnieuw.

De bestemming van je ziel ontdekken, is ook geen doel waar je recht op af kunt gaan - het is eerder iets wat zich ontvouwt. En iets wat zich ook laat kennen in moeilijkheden en kronkels die op je pad komen. Relaties die mislukken, emotionele problemen, depressies en verslavingen zijn op te vatten als een soort symptoom die - als je ze zorgvuldig bekijkt - aangeven welke gebieden in je leven aandacht behoeven, wat de nood is van je ziel.

Zeg niet: 'Ik heb het pad der ziel gevonden'. Zeg liever: 'Ik ben de ziel op mijn pad tegengekomen. Want de ziel gaat langs alle paden. De ziel bewandelt niet langs een lijn noch groeit zij als een riet. De ziel onplooit zich als een lotus met talloze bloembladen'.