Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

De elementaire spirituele overtuigingen - over God en het Leven - zijn sinds duizenden jaren niet aangepast. Wij blijven geloven in overtuigingen die afbeelding_bos-boek2onderricht worden in alle scholen in de hele wereld, in bijna elke cultuur, in de één of andere vorm. Vaak presenteren wij de overtuigigingen als 'feiten', maar het zijn en blijven overtuigingen. Dit zou niet erg zijn en niet zulke vreselijke resultaten opleveren, als wat wij onderrichten werkelijk zo was. Maar het is niet zo! Wij leren bijvoorbeeld de kinderen dingen die niet zo zijn en zeggen dan toch: 'Zo is het!'.

In sommige scholen - in het bijzonder religieuze scholen waar kinderen al van jongs af worden aangemoedigd om het leven door het prisma van specifieke religieuze dogma's en culturele vooroordelen te bezien - is het resultaat van ongelooflijk negatieve gedragingen, de weerspiegeling van volstrekt onjuiste overtuigingen.

  1. Wij leren onze kinderen te geloven in een onverdraagzame God, en leren hun aldus hun eigen onverdraagzame gedragingen te vergoelijken;
  2. Wij leren onze kinderen te geloven in een boze God, en leren hun aldus hun eigen boze gedrag te vergoelijken;
  3. Wij leren onze kinderen te geloven in een wraakzuchtige God, en leren aldus hun eigen wrokkige gedrag te vergoelijken!

Vervolgens sturen wij hen, onze eigen kinderen, erop uit om deze zelfgeschapen demonen te gaan bestrijden. Het is geen toeval, dat binnen radicale bewegingen de grootste groep 'strijders' altijd jongeren zijn. Wanneer wij de jongeren uit ons midden rechstreeks van de religieuze scholen of militaire academie naar de strijdkrachten overplaatsen en hun beloven dat ze voor een 'verheven doel' of een 'hoger plan' of dat God 'aan hun kant staat' ............ wat moeten zij dan denken? Moeten zij hun ouders, hun onderwijzers, hun priesters, hun dominees, hun Imans of geestelijke leiders tegenspreken?

Ja, het lijkt er misschien nu op dat wij alleen maar de overtuigingen van jongeren hoeven te veranderen. Maar dat zal niet gebeuren, tenzij je de afbeelding_bos-boek7overtuigingen verandert van degenen die de jongeren onderrichten. En dát zijn wij allemaal!
Dus wij moeten onze overtuigingen aanpassen, voordat wij mogen verwachten dat de overtuigingen van onze nakomelingen zullen veranderen. 'Niemand doet ooit iets onbehoorlijks gegeven zijn wereldbeeld'.

Probeer daarom de overtuigingen te veranderen, en niet de gedragingen. Zodra een overtuiging is veranderd, past het gedrag zich vanzelf aan!