Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen


vogel4aEr zijn vele onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mediteren inderdaad allerlei gunstige lichamelijke effecten heeft. Zo hadden mensen met arteriosclerose na een half jaar mediteren minder verdikte vaatwanden, terwijl de slagaders bij een controlegroep met deze ziekte intussen juist verder dichtgeslibd waren. In een onderzoek met psoriasispatiënten bleek, dat de huid van mediterenden vier keer zo snel genas als die van niet-mediterenden. En kankerpatiënten hadden na een aantal weken mediteren minder last van angst, woede en somberheid. Daarnaast hadden ze meer energie, minder hartproblemen en minder maag- en darmklachten. En ook pijn werd/ wordt dragerlijker door mediteren.

Recent nog berichtte het gerenommeerde 'Journal of consulting and Clinical Psychology' dat tijdens onderzoek was gebleken, dat na acht weken cognitieve therapie op basis van aandachtsmeditatie (mindfulness), driekwart van de 61 patiënten met terugkerende, zware depressies kon stoppen met het gebruik van medicijnen. Meditatie ter vervanging van antidepressiva dus. Ook slapeloosheid, stress, angsten en hyperventilatie kun je bestrijden met aandachtsmeditatie (Mindfulness-bsed Cognitive Therapy), volgens een Brits onderzoek.

Dat ontspanning ook voor het brein op langere termijn effect kan hebben, blijkt wel uit een experiment met gevangen. Een gevangenis bij Seattle liet afbeelding_bos-boek4bewoners tien dagen lang elf uur per dag zittend en lopend mediteren. Van deze gevangenen zat 56 procent twee jaar later weer in de gevangenis. Dat lijkt veel, maar van de gevangenen die niet hadden gemediteerd viel maar liefst 75 procent terug. De criminelen die aan de sessies hadden meegedaan, gebruikten twee jaar later ook minder drugs, minder alcohol en waren minder depressief.

Uit een ander onderzoek bleek dat het aantal medische consulten onder mediterenden afnam met 44 procent, het aantal cardiovasculaire ziekten met 87 procent en infectieziekten met 30 procent. Geen wonder dat steeds meer artsen naast medicatie ook meditatie gaan voorschrijven. Het grote voordeel is: stil op een kussentje zitten kost niets en heeft geen bijwerkingen!

De vraag is nu, wanneer gaan de lagere scholen starten met het dagelijks mediteren? Want jong geleerd, is oud gedaan!