Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hadden met een MRI-scan de hersenen onderzocht van 44 mensen. Van deze groep had de helft tussen de vijf en 45 jaar gemediteerd. Dat bij meditatie stressniveaus in het lichaam lager zijn, en het immuunsysteem verbetert, is nagenoeg bekend. gratis_foto5Maar niet eerder was volgens de Amerikanen aangetoond, dat ook de hersenstructuur verandert! De zogenaamde hippocampus, het deel van de hersenen dat gerelateerd wordt aan geheugen en leervermogen, blijkt beduidend groter bij mediterenden te zijn. 'Dit kan ook verklaren waarom zij het bijzondere vermogen hebben positieve emoties te cultiveren, en hun emoties te reguleren', aldus de Amerikaanse onderzoeker E. Luders.

In Nederland zet hoogleraar Cognitieve Psychologie in Leiden, Bernard Hommel enige vraagtekens bij de claims van de Amerikanen. 'Dat de hersenen groter zijn, geloof ik. Maar grotere hersenen en positiever zijn, betekent niet automatisch meer intelligentie; intelligentie quotiënt (IQ). Als de grootte van het brein bepalend is voor intelligentie, dan zou een olifant vijf keer intelligenter zijn dan Einstein. Dat lijkt me niet waarschijnlijk'. Toch neemt de de hoogleraar het onderzoek serieus. 'Dat het lichaam verandert door meditatie is volgens hem nu een bewezen feit. Het is bijzonder dat je lichaam kan veranderen door een puur mentale activiteit. Maar wat dat nu precies betekent, moeten we nog uitzoeken'.

Spirituele intelligentie

vogel2aHet IQ is een maat voor de analytische en rationele intelligentie: het oplossend vermogen van logische of strategische taken. Bij emotionele intelligentie (EQ) gaat het om gevoel, gevoeligheid voor, bewustzijn van en empatisch (invoelend) vermogen betreffend de eigen gevoelens én die van anderen. Spirituele intelligentie (SQ) wordt gezien als een vorm van intelligentie betreffende het aanpakken en oplossen van levensvragen en zingeving. Het gaat om verbindend denken, te weten: bezieling, creativiteit, inzicht en intuïtief vermogen.

SQ wordt gezien als de motor, de kracht die onze persoonlijke groei aandrijft. Spirituele intelligentie wordt gezien als het vermogen om ons handelen wolken2aen aanwezigheid op aarde in een ruimer context te plaatsen, om zin te geven aan ons bestaan.
SQ stelt je in staat om jezelf vragen te stellen als: 'Wil ik deze situatie waar ik in zit eigenlijk wel? Zou ik het niet liever willen veranderen, niet een betere situatie creëren? Waarom leef ik eigenlijk? En wat is de zin van het doodgaan? Reïncarneren wij allemaal?'

Meditatie zal ongetwijfeld bijdragen tot het openen van een verbindingskanaal met ons innerlijke zelf, het verenigen van de mens met zijn innerlijke, het Zelf; de ziel. En het is juist de ziel die alwetend is. De ziel weet alles wat er te weten valt, maar de geest nog niet! Niets is de ziel onbekend. De ziel kent bijvoorbeeld het Goddelijke Plan!

Waarom dan niet leren communiceren met de ziel door simpelweg te leren mediteren?