Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Er kunnen een aantal zaken zijn, die het beoefenen van een meditatietechtniek in de weg staan. Je moet hierop enigszins bedachtzaam zijn, zodat je ze kunt overwinnen.

 1. Het druk bezet zijn. Mensen zijn vaak drukbezet, en vinden het vaak moeilijk de energie én de tijd vrij te maken voor het oefenen. Maak daarom tijdafbeelding_bos-boek1 vrij in je agenda.
 2. Intuïtieve ongevoeligheid of onverschilligheid. Als je intuïtief het belang van meditatie niet aanvoelt, zul jij je doel niet bereiken. Meditatie is niet alleen in spiritueel opzicht belangrijk, maar ook voor het psycho-bio-mentale functioneren van het individuele wezen.
 3. Angst over voor- en achteruitgang. Als jij je druk maakt over vooruitgang of achteruitgang bij het beheersen van je concentratie- of meditatieoefeningen, dan al kun je je ontplooing belemmeren. Voer de oefeningen rustig en consequent uit zonder er bewust over na te denken of ze goed of minder goed worden uitgevoerd.
 4. Mentale instelling. Bij een onjuiste mentale instelling zul je geen vooruitgang boeken.
 5. Ongebreidelde emoties. Probeer in alle omstandigheden je emoties te beteugelen.
 6. Extreme fysieke of mentale zwakheid. Mentale en fysieke tekortkomingen zullen het leerproces niet verhinderen, alleen maar vertragen. Besteed daarom extra aandacht aan de ademhalingsoefeningen. Spreid de oefeningen over een groter tijdsperiode uit.
 7. Hooggespannen verwachtingen. Laat je niet weerhouden, indien een 'collega-meditant' fantastische ervaringen heeft en vooruitgang boekt, en jij nog steeds niet. Blijf consequent oefenen, want ook voor jou komt er een fantastisch ontspanningsmoment.afbeelding_bos-boek2
 8. 'Geen tijd, ik ben zo moe, morgen begin ik echt'. Bedenk van tevoren voor elke smoes een tegenargument. Geen tijd? Schrijf het in je agenda. Te moe? Van mediteren krijg je juist extra energie. Een meditatie-agenda of -overzicht kan je helpen de eerst drie maanden te overwinnen.
 9. Twijfel of besluitloosheid. Neem het besluit, wel of niet te beginnen met mediteren.
 10. Gebrek aan stabiliteit. Niet in staat zijn om na langdurige oefeningen de verworven vaardigheden blijvend in praktijk te brengen.