Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Neen, het is niet de bedoeling dat je de 'oude' overtuigingen compleet verwerpt of het totaal vernietigd. Het is veel belangrijker ze te transcenderen; te boven gaan. Transcenderen betekent niet altijd 'anders zijn dan'. Het betekent: 'groter zijn dan'. Je nieuwe, grotere geloofssysteem zal ongetwijfeld iets van het oude behouden; en wel dat deel van het oude geloofssysteem waar jij in je ervaring nog steeds baat bij hebt. Het gaat dus om een combinatie van 'oud en nieuw', niet om een verwerping van het 'oude' van top tot teen.

032Wij hebben sterk de neiging vast te houden aan onze oude overtuigingen, omdat wij die overtuigingen niet tekort willen doen door ze compleet te verwerpen. Vaak denken we dat er geen andere keuzemogelijkheden zijn: totale verwerping of een totale aanvaarding van het 'oude'. Toch is dat niet de enige keus die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld het 'oude' eens doorlichten en dan nagaan welke delen van het 'oude' niet langer opgaan. Je kunt het 'oude' uitbreiden, zodat bepaalde delen van dat 'oude' beter gaan werken. Je kunt dingen aan het 'oude' toevoegen en sommige delen van je geloofssysteem vernieuwen.
Een complete verwerping van je huidige overtuigingen zou neerkomen op het te schande maken van veel dingen die onderricht zijn, gedaan zijn; van veel dingen die goed zijn.

De transcendentie van heersende overtuigingen houdt géén totale verwerping ervan in. Je voegt er gewoon iets aan toe!