Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Religies zijn instituten die zijn opgetrokken rondom een bepaald idee over hoe de dingen in elkaar steken. Wanneer deze ideeën een vaste vorm 

149aannemen en in steen worden gebeiteld, worden ze dogma's en doctrines genoemd. Ze worden dan ongeveer onbetwistbaar geacht. De georganiseerde religies eisen dan ook dat je in hun leerstellingen gelooft.
De georganiseerde religie(s) bestaat al vele duizenden jaren. Ze heeft het leven van talloze individuen beïnvloed, maar in onze collectieve samenleving heeft ze weinig concrete verandering gebracht. Wij worden nog steeds geconfronteerd met hebzucht, nijd, toorn, ongelijkheid, geweld en oorlog. Het merendeel van deze religies heeft ons niet van deze gedragingen weggeleid, maar juist dieper erin ondergedompeld!

De religie, zo werd gehoopt, zou ons dichter bij God brengen en aldus een gevoel van eenheid met het goddelijke creëren. Maar wat ervaart de samenleving is geen eenheid, maar vervreemding; geen eenheid met God, maar afscheiding! De religie, zo werd gehoopt, zou de mensen dichter bij elkaar brengen en aldus een gevoel van gemeenschap en integratie produceren. Georganiseerde religies hebben individuele levens op een 126manier beïnvloed die juist nu het tegenovergestelde ervaren. Er zijn religies die zich duidelijk tegen gemeenschappelijkheid en integratie uitspreken en dat zelfs prediken. Men hoopte, dat de religie de wereld een groter gevoel van blijdschap en vrijheid zou geven, maar in te veel gevallen heeft zij dat niet gedaan. In feite hebben maar weinig instellingen meer gedaan dan de georganiseerde religies om de geest van de mens aan banden te leggen, te kluisteren en in te perken door het presenteren van lange lijsten van wat men wel en niet mag doen, dragen, denken, eten en drinken, en waarvan men wel en niet mag genieten.
Sommige georganiseerde religies hebben een groot aantal menselijke geneugten zelfs met een schuldgevoel belast door te verklaren dat de meeste dingen waar wij van houden slecht zijn. Geld is slecht, macht is slecht, seks is slecht, dansen op muziek is slecht en in sommige plaatsen is het zelfs slecht om gezien te worden. Bedek je zelf! Verstop je zelf. Bescherm je zelf. Schaam je voor je zelf. Dit zijn de lessen die de georganiseerde religies verkondigen.

Maar de ware boodschap van God komt niet neer op schaamte, onverdraagzaamheid, exclusiviteit, afscheiding en onderwerping. De ware boodschap028 van God is blijdschap, aanvaarding, eenheid, vrijheid en onvoorwaardeljke liefde.

Natuurlijk heeft de religie ook goede dingen gedaan in de wereld. Als een helpende hand en als een aansporing tot verandering in het leven van individuen heeft zij talloze zegeningen voortgebracht. Maar als een kracht voor de maatschappelijke revolutie heeft zij het er echter minder goed vanaf gebracht.