Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

afbeelding_bos-boek1

 

Gewoonlijk denken we over overtuigingen in termen van belijdenis of doctrines. Maar in de meest fundamentele zin is een overtuiging ieder(e) leidende principe, uitspraak, geloof of passie die/ dat betekenis én richting in het leven kan geven. Overtuigingen kun je beschouwen als voor-gevormde, voor-georganiseerde benaderingen van waarnemingen, die onze communicatie met onszelf (innerlijke communicatie) op een consistente manier 'filteren'.

 1. Overtuigingen is niets anders dan een stemming, een innerljke presentatie die het gedrag regeert.
 2. Overtuigingen lijken op opdrachtgevers van onze hersenen. Wanneer we congruent geloven dat iets waar is, is dat als een opdracht aan de hersenen, hoe en wat er gepresenteerd moet worden.
 3. Overtuigingen leveren een directe 'commando' aan het zenuwstelsel en indirect aan het hormoonstelsel. Als je gelooft dat iets waar is, kom je letterljk in de stemming van de waarheid ervan.
 4. Overtuigingen zijn generalisaties en hebben een structuur. Een structuur in termen van subtiele verschillen in kwaliteit van innerlijke beelden, geluiden en gevoelens. Met andere woorden de ervaring van 'ergens van overtuigd zijn' hangt samen met het soort beelden, geluiden en gevoelens die we innerlijk ervaren en reeds eerder hebben ervaren. Dit geeft aanknopingspunten voor verandering van onze bestaande overtuigingen. Met andere woorden wat we kunnen en wat we doen, zal invloed hebben op wat we geloven;nu en in de toekomst!
 5. Onze overtuigingen bepalen onze (innerlijke) vermogen én gedragingen.
 6. Ons wereldmodel is een systeem van overtuigingen.

Effectief behandeld, kunnen overtuigingen de machtigste krachten zijn om afbeelding_bos-boek2goede en zinvolle zaken in je leven te creëren. Anderzijds kunnen die je reacties en gedachten belemmeren net zo verwoestend zijn als vermogende overtuigingen je kunnen bekrachtigen. In feite is er géén machtiger, richtinggevende kracht voor menseljk gedrag dan een overtuiging.

Hoe meer we over ons menseljk gedrag leren, hoe meer we leren over de buitengewonen 'macht' die overtuigingen over ons leven hebben. Om ons gedrag in dit leven te willen veranderen, zullen we de aandacht moeten besteden aan onze eigen overtuig-systeem!