Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

De visie van de westerse geneeskunde op de mens is gebaseerd op anatomisch onderzoek, terwijl de oosterse visie is gebaseerd op waarnemingen die tijdens meditatie werden gedaan. Tijdens deze stiltemomenten - een veranderend bewustzijnstoestand - werd het stromen van de lichaamsenergie waargenomen. Je zou kunnen denken dat dit leidt tot een subjectieve kijk op hoe het lichaam werkt, maar deze waarnemingen zijn talloze keren herhaald.061.jpg
Duizenden jaren geleden wisten mensen reeds van het bestaan van de energiecentra van het lichaam en de meridianen voor de energiestroom. En juist dit laatste ontbreekt in de westerse manier waarop het lichaam wordt gezien; het is iets fundamenteels. Deze benadering veronachtzaamt het menselijke bewustzijn en negeert daarmee het bestaan van de verenigde factor: onze levensenergie en haar betekenis voor het functioneren van het lichaam.
Het is energie die de processen van het lichaam in stand houdt.

De westerse geneeskunde heeft het meest essentiële element over het hoofd gezien: het begrip 'energie' en het belang van de levenskracht voor de gezondheid. Deze levenskracht of levensenergie wordt ook wel prana, chi of ki genoemd. En juist deze energie zorgt ervoor dat ons hart klopt, dat het bloed stroomt, de organen werken, dat de cellen leven en groeien, de zenuwen trillen en de hersenen actief zijn in chemische en elektrische velden. Een blokkade in deze energiestroom kan betekenen, dat bepaalde129 groepen organen of een enkel orgaan onvoldoende energie krijgt wat er toe kan leiden dat het orgaan 'ziek' wordt. Die energiestroom vloeit door een systeem van energiebanen die ook wel nadi's genoemd worden. In het fysieke lichaam kennen we ook dergelijke 'vervoersbanen' zoals het cardiovasculaire systeem, het lymfevatenstelsel en het meridiaanstelsel met de acupunctuurpunten, de centra in de hersenen en het zenuwstelsel. De centra waar ze gereguleerd worden, heten chakra's.

Wat de westerse geneeskunde toch steeds meer gaan inzien, dat de mens meer dan alleen een fysiek lichaam is. Dat de mens bestaat uit een fysiek lichaam, een ziel, een geest en een menselijk energieveld of aura waarin de chakra's uitmonden. Dit energieveld omgeeft én doordringt de hele mens en houdt op die manier de totale mens 'in stand'. Het is niet alleen een bewustzijnsproces, maar ook een acceptatieproces wat hopelijk komende jaren bij de reguliere geneeskunde zal ontstaan.