Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

 

Hartchakra-meditatie-methode

'Het waarom'

Het 'lijntje' tussen hart en brein

030In 1994 ontdekte de Amerikaanse cardioloog A. Armon als eerste dat het hart een netwerk heeft, dat communiceert met de hersenen. Na deze ontdekking kwam het instituut HeartMath in Californië met een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het hart op het brein. Daaruit bleek, dat er een sterke verbinding bestaat tussen ons hart en het emotionele brein. Die verbinding loopt via het autonome zenuwstelsel en dit stelsel stuurt weer twee belangrijke subsystemen aan: het sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel. Het eerste controleert het 'vecht-en-vluchtreactie' en jaagt de hartslag op, het tweede zenuwstelsel bewaakt onze ontspanning en rust én vertraagt juist het hartritme.
Een regelmatige hartslag noemden men hartcoherentie. Deze zorgt ervoor, dat de aanmaak van stresshormoon cortisol afneemt en emotionele brein tot rust komt. Het emotionele brein dient tot rust te komen, om in een rustiger vaarwater te komen die nodig is om een trance-staat te bereiken.
Ons hartritme is afhankelijk van hoe we ons voelen!

Door te mediteren breng je jezelf in een toestand van openheid om volkomen bewustzijn te ervaren, terwijl je lichaam wakker blijft. Die toestand wordt ware wakkerheid genoemd. Mediteren is het bereiken van een staat van volkomen bewustzijn. Dagelijks mediteren is daarom ook één van de beste instrumenten om die ervaring te creëren. Daardoor ben je in staat om je levensenergie naar het hoogste chakra-niveau (energiecentrum) op te tillen. En wanneer je 'open' staat, verkeer je in wakkerheid. Onthoud, dat de stiltes de geheimen van het leven bevatten. Daarom is het geluid van de stilte het zoetste geluid. Dat is het lied van de ziel!

Hartchakra-meditatie-oefening in 3 stappen

Je kunt deze oefening meerdere malen per dag doen. Hoe vaker je het doet op momenten dat jij je goed voelt, hoe beter je de oefening kunt toepassen als je gespannen, moe of geïrriteerd bent.

  1. Zitpositie. Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de benen stevig op de grond, 20 cm uit elkaar. Leg beide handpalmen ontspannen op de031 bovenbenen. Sluit je ogen.
  2. Hartfocus. Richt je aandacht op je hart of als je dat prettiger vindt, dan leg jij je linker- of rechterhandpalm op je hart ter ondersteuning tijdens het uitademen.
  3. Hartademhaling. Je haalt rustig adem 'door je kruinchakra', dus alsof je adem via de bovenkant van het hoofd naar de onderbuik gaat. Laat de adem - energiestroom - daar enkele seconden ronddraaien als een wervelstorm. Adem vooral goed uit via je hartchakra door je volle aandacht te richten op je hartchakra. Maak tijdens het uitblazen van de adem eventueel gebruik van je hand, die een beweging naar voren maakt tijdens het uitblazen of gebruik een visualisatieoefeing bijvoorbeeld 'een spuitende bloemenfontein' als hartchakra.
  4. Ademhalingsritme. Inademing gedurende 4 seconde; adem vasthouden in onderbuik slechts 2 seconden en adem uitblazen via de hartchakra in 6- 8 seconden.
  5. Hartgevoel. Blijf ademen door het gebied van het hart en concentreer je op die plek in je lichaam. Er komt een moment, dat de borststreek een warme tinteling zal weergeven.